Kako se zdravi ahilova tetiva?

Objavljeno Avtor: gorecwp Oznaka:

Ahilova tetiva je vez med stopalom in nogo, ki je ključnega pomena za to, da lahko tečemo in hodimo. Naziv izhaja iz legende o Ahilu, ki je bil edino v tem delu ranljiv zato ga je sovražnik lahko ubil. Dejansko je ravno toliko za nas vredna ahilova tetiva, ki mora delovati brezhibno, da se lahko premikamo. Vsaka poškodba ahilove tetive pomeni ohromitev noge v tistem delu. Ohromitev je lahko delna ali pa popolna. Potrebno jo je rehabilitirati in zdraviti. To je nujno tudi, ker povzroča kar velike bolečine.

ahilova tetiva

Ahilova tetiva se lahko poškoduje md hojo, tekom ali športnimi dejavnostmi, še posebej so športniki temu podvrženi. Najlažje se poškodbe ahilove pete zdravijo z mirovanjem in fizioterapijo, ki jo izvaja izkušen fizioterapevt. Nogo bo razgibaval in stimuliral tako, da se bo tetiva zoper zarastla nazaj v prvotno stanje. Dobro pa je, da počivate in ne uporabljate te noge, dokler se tetiva ne zaceli. Še precej mesecev za tem morate to nogo paziti, da zopet ne pride do poškodbe.

Če pride zopet do nove poškodbe na istem mestu, se ahilova tetiva natrga ponovno in pušča za seboj posledice. To pa so trajne poškodbe tkiva, zato je res priporočljivo, da se dobro pozdravite in pazite na nogo ter se ne ukvarjate z nevarnimi športi, napornim delom ter ne obremenjujete noge. To  vam bo povedla tudi izkušen fizioterapevt.

Včasih pa ni samo ahilova tetiva težava ampak tudi izrastek kosti na peti, ki se imenuje trn, ki pa  ga je treba odstraniti. Z njim pa se potem ukvarja še fizioterapevt da vašo nogo spet spravi v red, da bo delovala kot je treba. Fizioterapevta boste morali obstinate večkrat, da bodo učinki res trajni in super bi bilo, da upoštevate njegova navodila. Preden se bo lotil terapije pa vas bo temeljito pregledal in povedal, kaj je točno narobe.