Naprave za obdelave lesa

Posted on by : gorecwp Tags:

V lesni industriji so naprave, ki lajšajo delo za obdelovanje lesa, izredno velikega pomena. Obdelovalci lesa namreč lahko s pomočjo primernega stroja hitro in izredno natančno obdelajo les v želeno obliko, kar je zelo pomembno še zlasti v večjih industrijskih lesnih obratih, kjer se dnevno obdelajo velikanske količine lesenih hlodov.

V to zelo pomembno skupino naprav spadajo tudi čelilniki, ki se uporabljajo za razrez lesenih desk ter ostalih izdelkov. Na trgu lahko izbiramo med čelilniki različnih vrst. Poznamo optimirne čelilnike, klasične čelilnike in paketne čelilnike.

Optimirni čelilniki

Optimirni čelilniki vam ponujajo odlično rešitev za optimalno izrabo lesa v lesni industriji. To je odlična naprava za vse, ki si želijo imeti enostaven in zelo efektiven stroj, ki delavcem omogoča hitro in zanesljivo delovanje. To so čelilniki, ki delavcem omogočajo zmanjšanje obremenitev, saj imajo vgrajene dvižno-nagibalne naprave ter hidravlične dvižne mize, sortirne naprave in transporterje odpadkov. Vsi omenjeni deli izredno lajšajo delo in krajšajo čas dela.

Klasični čelilniki

Pri klasičnih čelilnikih pa lahko opazimo tudi možnost uporabe naprave za les, lahke kovine ter tudi umetnih mas. To so naprave, ki se uporabljajo za razrez desk, za razrez lamel in profilov. Takšni čelilniki se velikokrat nahajajo v primarnih obdelovalnicah lesa, kot so na primer žage. Velikokrat pa se uporabljajo tudi za izdelavo lepljenih nosilcev, stavbnega pohištva, pri proizvodnji parketa ter pri izdelavi masivnih plošč. Določeni modeli pa so odlični tudi razrez ostankov.

Paketni čelilniki

Model, ki je najbolj primeren za manjše delavnice pa spada med tako imenovane paketne čelilnike, ki izredno natančno in enostavno obdeluje deske različnih dolžin. Priročni so zato, ker omogočajo hiter in natančen odrez lesa, kar izredno pohitri delo. V klasičnih delavnicah omenjeni čelilnik uporabljajo za razrez desk, pri učinkoviti proizvodnji palet, za konstrukcijo stavbnega pohištva in še bi lahko naštevali.

Pomembno je vedeti tudi to, da je naprava primerna tako za rezanje mehkih vrsta lesa, kot so bor, smreka in jelka ter tudi trdih vrst lesa, kot sta hrast in bukev.  Ker ima stroj dodano izredno priročno in uporabno podajno roko, lahko les, ki s obdeluje nalaga hitro in enostavno, saj ni nevarnosti za poškodbe. Pozicijo podajne roke, si lahko vsak delavec nastavi na poljubno dolžino.

Več nasvetov za zdravo prebavo si lahko preberete na spletni strani.