hemoroidi

Kaj so hemoroidi in ali so lahko nevarni

Posted on by : gorecwp Tags:

Hemoroidi so otekle vene v najnižjem delu rektuma in anusa. Tukaj je vse kar morate vedeti o hemoroidih. Včasih se stene teh krvnih žil raztegnejo tako tanko, da se vene izbočijo in postanejo razdražene, še posebej, ko greste na blato. So eden najpogostejših vzrokov rektalne krvavitve. Pogosto minejo sami. Pomagajo lahko tudi zdravljenja. Notranji hemoroidi so tako globoko v danki, da jih običajno ne morete videti ali otipati. Na splošno ne bolijo, ker imate tam malo živcev, ki zaznavajo bolečino.

hemoroidi

Simptomi notranjih hemoroidov vključujejo kri v blatu, na toaletnem papirju po brisanju ali v straniščni školjki. To je lahko tkivo, ki se izboči izven analne odprtine. To lahko boli, pogosto takrat, ko greste na blato. Izpadle hemoroide boste morda lahko videli kot vlažne izbokline, ki so bolj rožnate od okolice. Ti se običajno sami vrnejo nazaj. Tudi če se ne, jih je pogosto mogoče nežno potisniti nazaj na svoje mesto.

Zunanji hemoroidi so pod kožo okoli anusa, kjer je veliko več živcev, ki zaznavajo bolečino. Simptomi zunanjih hemoroidov vključujejo bolečino, krvavitev, srbenje in otekanje. Krvni strdek lahko obarva zunanji hemoroid vijolično ali modro. To imenujemo tromboza. Morda boste opazili simptome, kot so huda bolečina, srbenje in krvavitev. Hemoroidi so redko nevarni. Če simptomi ne izginejo v enem tednu ali če krvavite, obiščite zdravnika, da se prepriča, da nimate hujšega stanja.

Verjetnost, da boste dobili hemoroide, je večja, če so jih imeli drugi družinski člani, na primer vaši starši. Pritisk, ki se poveča v spodnjem delu rektuma, lahko vpliva na pretok krvi in otekle vene. To se lahko zgodi med gibanjem črevesja, naprezanjem, ko delate nekaj, kar je fizično težko, na primer dvigovanje težkega tovora. Problem je tudi debelost, nosečnost, ko rastoča maternica pritiska na žile in dieta z nizko vsebnostjo vlaknin. Tudi ljudje, ki dlje časa stojijo ali sedijo, so izpostavljeni večjemu tveganju. Če imate podobne težave je modro, da obiščete zdravnika.