Kompresorji

Raznolikost kompresorjev in njihova uporaba

Posted on by : gorecwp Tags:

Zlasti v gradbeništvu so kompresorji priznanih proizvajalcev ključnega pomena, saj omogočajo hitrejše izvajanje dela. Kompresorji, ki mehansko energijo pretvarjajo v stisnjen zrak, so nepogrešljive naprave za domačo in industrijsko uporabo. Razdelimo jih lahko glede na način delovanja v različne skupine, kot so prostorninski, izpodrivni, turbinski in pretočni modeli. Njihova vsestranskost omogoča uporabo v različnih aplikacijah, kot so polnjenje naprav, brizganje, razpihavanje, zabijanje žebljev, čiščenje ter barvanje.

Kompresorji

Različne vrste kompresorjev in njihova uporaba

Med različnimi vrstami kompresorjev izstopajo batni, vijačni, puhala, ventilatorji in dentalni kompresorji. Batni so priljubljeni v avtomobilski industriji in poganjajo pnevmatsko orodje. Vijačni kompresorji, z znatno zanesljivostjo in daljšim delovanjem, so bolj pogosti v industriji, ob tem pa se ponašajo s tišjim delovanjem v primerjavi z batnimi. Puhala najdemo v jeklarski in kemični industriji, kjer se uporabljajo za izpiranje filtrov in transport vode ter plinov. Ventilatorji igrajo ključno vlogo pri prezračevanju rudnikov in podobnih zaprtih prostorov. Dentalni pa se uveljavljajo v zobozdravstvu in laboratorijih.

Pravilna moč kompresorja za vaše potrebe

Da bi ugotovili primerno moč kompresorja, je najprej treba določiti pretok, ki ga bodo potrebovala orodja, ki jih boste uporabljali. K tej številki nato dodate 30% rezerve, kar vam bo omogočilo izbiro kompresorja, ki bo zadovoljil vaše potrebe. Temeljni namen kompresorjev je povečanje energije stisljivih snovi v več stopnjah. S stiskanjem snovi in povečanjem tlaka v njih se ustvarja tlačna energija. Delujejo s pomočjo vira energije, kot je elektrika, ki se nato preoblikuje v tlačno energijo v sami napravi.

Kompresorji so po naravi hrupne naprave zaradi svojega delovanja. Večja kot je naprava, bolj je hrupna, vendar tudi močnejša. Na trgu najdemo kompresorje z ohišjem za zmanjšanje hrupa, a priporočljivo je, da kompresor uporabljate na mestih, kjer ne bo motil ljudi, če je to le mogoče. Modeli, ki segajo od 24 do 50 litrov, so izjemno koristni tako za domačo kot industrijsko uporabo. Njihova vsestranskost omogoča polnjenje pnevmatik, brizganje, razpihavanje in še več. Zaradi velikih koles so prenosljivi in se lahko premikajo kjerkoli, kar olajša delo pri gradbenih projektih ali drugih opravilih.

Kompresorji postanejo nepogrešljiv del opreme v vsaki hiši ali delavnici. Zanje je značilna večja moč, kar olajša številna opravila, ki bi jih sicer morali opravljati ročno. So izjemno uporabni za vsakdanja opravila, in najboljša novica je, da so dostopni po ugodnih cenah. Za domačo uporabo zadostuje manjši kompresor, medtem ko za delavnice priporočamo nakup močnejše naprave. Kompresor je naprava, ki deluje na stisnjen zrak in električno energijo. S stiskanjem zraka se povečuje energija, gostota in temperatura zraka v kompresorju.

Transformacija električne v tlačno energijo

Električna energija se v kompresorju spreminja v tlačno energijo. Batni modeli, v primerjavi s turbinskimi, imajo manjši pretok, vendar višji tlak in manjšo vrtilno frekvenco. Podobnost z batnimi črpalkami je opazna, pri čemer so slednje manj zmogljive in delujejo pri manj kot 1 bar pritiska. Običajni modeli delujejo do 50 barov pritiska, obstajajo pa tudi visokotlačni industrijski modeli. Kompresija pomeni ustvarjanje pritiska v snovi, kar se najpogosteje izvaja na zraku, vendar se uporablja tudi za druge snovi, kot so vodna para, gorilni plin, industrijski plini in hladilne snovi.

Company Reviews

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja