Talno gretje

Talno gretje je najbolj varčno med vsemi gretji

Objavljeno Avtor: gorecwp Oznaka:

Talno gretje je eden najstarejših sistemov za ogrevanje iz rimskih časov, ko so uporabili dim in zrak, sodobnega pa najdete tukaj https://www.termoshop.si in ga naročite kar po internetu. Kompatibilen je tudi s toplotno črpalko. Talno gretje je ploskovno ogrevanje, ki vam prihrani denar za energijo kar do 15 %, ker lahko ogrevate na nižje temperature, saj je pomembno, da so noge tople, potem je vse v našem telesu toplo. Zrak zato tudi manj kroži in ni prahu.

Talno gretje

Talno gretje deluje tako, da se v tla položijo ogrevalne cevi. Toplota vode pa potem ogreva cevi in te ogrevajo tla, tla pa ogrevajo zrak s pomočjo toplotnega sevanja. Zato je temperatura zraka pri tleh najvišja, kar je najbolje, saj mora biti glava bolj na hladnem, kot noge. Zato se tudi precej bolje počutimo.

Danes moderno talno gretje uporablja plastične cevi, ker imajo prednosti pred bakrenimi ali železnimi, predvsem v tem, da se ne raztezajo in ne pokajo. Če boste prostor ogrevali z nižjimi temperaturami, pa bo življenjska doba cevi še daljša. To je možno v nizko energijskih in pasivnih hišah, ki so tako zgrajene, da zadržujejo toploto.

Talno gretje vas bo navdušilo, če ste bili prej navajeni radiatorskega gretja, ki seva z ene točke in meša zrak, ki vedno uhaja k stropu. zato so tla dostikrat mrzla. To je neprijetno in potratno za ogrevanje. Zato je ploskovno gretje resnična rešitev, pa naj grejete tla ali stene in celo strop, če je to potrebno. Prednosti tega gretja je, da lahko v vsakem prostoru nastavite svojo temperaturo gretja glede na potrebe v tistem prostoru.

Zato, ker je tudi grelna površina pri tem gretju veliko večja, vam ne bo treba ogrevati na tako visoko temperaturo, zato boste seveda precej prihranili za ogrevanje, kar ni zanemarljivo pri teh cenah, ki so danes. Najbolj boste uživali, ko boste sedli na tla, ki so topla. Lahko hodite bosi. Otroci se lahko igrajo na tleh brez bojazni, da se bodo prehladili in hišni ljubljenčki lahko spijo kar na tleh.