toner

Kaj je toner, zakaj se uporablja in kako skrbeti zanj

Posted on by : gorecwp Tags:

Toner je ključni del tiskalnika, ki omogoča tiskanje sivinskih in barvnih slik ter besedila. Čeprav se morda zdi, da je toner le majhen in preprost del tiskalnika, ima v resnici zelo pomembno vlogo pri kvaliteti in uspešnosti tiskanja ter ohranjanju dolge življenjske dobe tiskalnika, zato na prejšnji povezavi najdete kvalitetnega ponudnika tonerjev za vaš domači ali pisarniški tiskalnik. Za natančno in kvalitetno tiskanje je pomembno, da skrbite zanj, tako da redno preverjate nivo barve v njem in ga zamenjate, ko je to potrebno. Prav tako tudi redno čistite in servisirajte tiskalnik. Če želite preprečiti težave s tonerjem, ga hranite v suhem in hladnem prostoru. Najbolje je, da uporabljate originalnega, ki je bil zasnovan posebej za vaš tiskalnik, saj bo bolje deloval z njim in bo manj verjetnosti, da bo povzročal težave. Vendar pa lahko pri kvalitetnem ponudniku tonerjev kupite tudi cenejšega nadomestnega, ki ravno tako deluje brezhibno.

Kaj je toner?

Toner je naprava, v kateri je črni ali barvni prah, ki se uporablja v laserskih tiskalnikih in kopirnih strojih. Sestavljen je iz mikroskopsko majhnih delcev, ki so mešanica barvil, plastifikatorjev in drugih sestavin. Ko se segreje, se prah topi in se nanaša na papir skozi elektrostatski proces, kot da se barva zapeče na papir ali posebno folijo. Barvni prah se lahko nanese na papir na različne načine, odvisno je od tehnologije tiskalnika. Tako tiskalnik natisne slike in besedila, grafiko in fotografije.

toner

Proizvajajo ga v različnih oblikah, kot so kapsule, kartuše ali vrečke. Laserski tiskalniki in kopirni stroji uporabljajo tovrstno tiskanje, saj omogoča natančnejše in kvalitetnejše odtise, kot kapljični tiskalnik. Poleg tega je tak odtis vodoodporen ali odporen na prah in lahko je tudi UV zaščiten. Kaj kateri tonerji zmorejo, je navedeno v opisu na spletni strani prodajalca zgoraj ali pa pokličite proizvajalca in in vprašajte za nasvet in informacije.

V zadnjem času, se pojavljajo tudi okolju prijazni tonerji, ki se lahko reciklirajo in imajo manjši vpliv na okolje. Dejansko pa je vsakega možno ponovno napolniti, zato ga ne zavrzite, ampak ga vrnite v trgovino ali na posebno zbirno mesto. Nekatere nadomestne tonerje lahko polnite tudi sami, kar je cenovno zelo ugodno za tiste, ki tiskate veliko.

Kako skrbeti za tiskalnik in barve?

Da bi ohranili kvaliteto tiskanja, je pomembno, da skrbite za toner. Rezervnega hranite v suhem in hladnem prostoru, saj lahko vlaga in toplota vplivata na kvaliteto tonerja. To bo preprečilo, da bi se posušil in da bi se njegove sestavine ločile med seboj. Če ga shranjujete v prostoru z visoko vlažnostjo ali visoko temperaturo, lahko to vpliva na kvaliteto tiskanja tako, da barve niso dobro nanešene na papir. Ponekod lahko barve na papirju manjkajo ali celo spremenijo kemijsko strukturo in ton barve, kar privede do nerealnih odtisov.

Če ste lastnik večjega podjetja, ki ima več tiskalnikov, razmislite o namestitvi sistema za spremljanje tonerjev, ki bo avtomatsko spremljal nivo barve in vas obvestil, ko jih je potrebno zamenjati. Ta sistem bo zagotovil, da boste vedno imeli zadosten nivo barve in da se bo tiskanje vedno izvajalo brez težav in prekinitev. Tudi glede tega se lahko obrnete na prodajalca in servis na zgornji povezavi.

Kaj storiti, ko tonerja zmanjka?

Zamenjava tonerja je preprost postopek, ki ga lahko opravite tudi sami. Za zamenjavo tonerja potrebujete novega in navodila za vaš tiskalnik, ki so običajno kar na samem tiskalniku v obliki infografike ali na LCD zaslonu. Lahko pa jih najdete v knjižici z navodili ali na internetu.

  1. Prvi korak je odstranitev trenutnega tonerja. To storite tako, da odprete predal s tonerjem v tiskalniku in ga izvlečete.
  2. Nato odprite embalažo novega tonerja in ga vstavite v tiskalnik. Za vstavljanje novega tonerja sledite navodilom na tiskalniku, ki so lahko na nalepki na njem ali pa se pojavijo na LCD zaslonu oziroma na računalniku. V vseh primerih je potrebno odstraniti varovala in zaščitne folije, kar je obvezno, da bo vse delovalo, kot je treba.
  3. Ko ste vstavili nov toner, zaprite predal zanj in tiskalnik je pripravljen za tiskanje.

Ko odstranite odpadni toner, ga ne smete odvreči v navadne smeti, saj so tonerji nevarni odpadki. Najboljši način za recikliranje tonerja je, da ga pošljete proizvajalcu ali poiščete podjetje za recikliranje, ki se ukvarja s recikliranjem tonerjev. Obstaja tudi več podjetij, ki ponujajo storitve zbiranja odpadnih tonerjev, ki jih lahko kontaktirate in jim pošljete odpadne tonerje.

Tudi marsikatera dobrodelna institucija zbira tonerje in jih prodaja, da si zagotovi denar za dobrodelne namene. Tudi vi sami lahko dobite popust za nove tonerje, ko vrnete izpraznjene, saj jih lahko ponovno napolnijo in usposobijo za delo. S tem tudi varujete naravo in okolje, s čimer naredite dobro delo. Kupujte pa zgolj pri kvalitetnem ponudniku tonerjev, ki vam nudi tudi podporo.