zobni rentgen

Zobni rentgen nam pomaga pri ohranitvi zob

Objavljeno Avtor: gorecwp Oznaka:

Rentgen se v zobozdravstvu uporablja za več različnih namenov. Sam postopek je izjemno hiter in neboleč in popolnoma varen. Omogoča nam natančen vpogled v trenutno stanje vaše ustne votline. Zobozdravnik vas bo na zobni rentgen napotil, ko bo želel lokalni posnetek zob, saj lahko s pomočjo posnetka lažje diagnosticira karies. Lahko pa s pomočjo posnetka odkrije tudi skriti karies, ki se nahaja pod vašimi plombami. Pri večjih panoramskih posnetkih zobni rentgen omogoča tudi pogled v druge strukture čeljusti, ki omogoča ugotovitev parodontisa. Na naslednji spletni strani si lahko poiščete več informacij ter možnosti, ki jih ponuja zobni rentgen https://www.doktor1a.com/zobni-rentgen/.

V današnjem času je zobni rentgen traja nekaj sekund. Ob tem se posnetek shrani ter pošlje direktno v ordinacijo. Ta način je popolnoma varen in omogoča zobozdravniku, da posnetek po potrebi tudi poveča saj tako lahko lažje postavi potrebno diagnozo.

Panoramska slika ali ortopan je najpogostejša izbira pri slikanju zob. Saj lahko z njegovo pomočjo zobozdravnik lažje oceni stanje vaših zob ter pregleda kosti zgornje in spodnje čeljusti. Kot smo omenili danes zobni rentgen traja nekaj sekund. Ob samem slikanju ste zaščiteni s svinčenim predpasnikom, ki zaščiti vaša rodila in hrbtenico. Ob slikanju se sprosti sevanje, ki ga lahko primerjamo z sevanjem, ki ga dobimo iz naše okolice. Priporočljivo je posnetek opraviti enkrat na leto, saj le tako lahko redno spremljate stanje vaše ustne votline.

Prednost, ki jo imamo na podlagi posnetka, ki nam ga omogoča zobni rentgen je ta, da lahko ohranimo tudi mrtev in bolan zob. Puljenje zob je zadnja možnost v zobozdravstvu. Izjemno pomemben pa je zobni rentgen tudi na področju endodontskega zdravljenja, odločitvi za namestitev zobnega aparata, mostička ali implantata. S pomočjo zobnega rentgena se torej zobozdravnik odloči, ali bo vaš zob ohranil ali ne.