Zakaj so zavorne ploščice tako pomembne?

Zavorne ploščice bo serviser vedno zelo skrbno pregledal, saj morajo biti brezhibne, da lahko zavremo avto takrat, ko to potrebujemo in da zavorna pot ni daljša, kot je to običajno. Zato bo servis vedno pri rednem in izrednem servisu nujno pregledal zavorne ploščice, saj so del pomembne opreme za zaviranje in jih pregledajo nujno tudi pri registraciji vozila. Ne smejo biti zarjavele ali preveč obrabljene, če je tako, jih je nujno zamenjati in serviser ne boniti vprašal, če jih menjam ker je dejansko za vas odgovoren, če vidi da niso v redu in jih ne bi menjal.

zavorne ploščice

Na trgu obstaja kar nekaj raznovrstne ponudbe in sicer lahko nabavite originalne zavorne ploščice za vaše vozilo ali pa ponaredek oziroma nadomestne. Za katere se boste odločili, je seveda vaša izbira, kajti originalne so vedno precej dražje od ponaredkov. Ali ponaredke kupiti ali ne, vam bo povedal serviser, ki se na to odbore spozna in ve, ali so neoriginalni deli dovolj kakovostni za vaše vozilo. Če je vozilo še v garanciji, pa seveda ne boste mogli kupiti drugih, kot le originalne deli za avto. Vendar nič ne de, saj gre to v garancijo in vas nič ne stane.

Ko boste menjali zavorne ploščice, vam bo serviser to tudi povedal in bo predstavil, zakaj se je tako odločil. Namreč testiral bo tudi zavore in če ne bodo dobro prijele, bo ploščice zamenjal. Ponavadi se obrabijo v nekaj letih, to je seveda odvisno od tega, kolik se vozite, po kakšnem terenu in kakšno navado zaviranja imate.

Sami boste težko ugotovili, da zavorne ploščice ne primejo dovolj dobro, ker se to dogaja postopoma in se človek na daljše zaviranje navadi. Prav zaradi tega so servisi in testiranje zaviranja, da se točno ugotovi, kakšna je zavorna pot in obraba zavornih ploščic. ko bodo zamenjane, boste zelo presenečeni, kako dobro zavirajo.