Baterijski vrtalnik

Baterijski vrtalnik je nepogrešljiv pomočnik za vsakega domačega mojstra

Baterijski vijačnik in baterijski vrtalnik sta ključna kosa opreme za vsakega profesionalnega obrtnika, vendar sta lahko tudi domačim mojstrom v veliko pomoč. Pri uporabi vrtalnikov ali izvijačev lahko izboljšamo našo natančnost, prihranimo energijo ter predvsem čas. Te naprave nadomestijo več orodij hkrati, vendar je ena izmed največjih prednosti njihova brezžična narava, kar znatno poveča udobje in varnost pri delu.

Večnamenska uporaba akumulatorskih orodij

Baterijski vijačnik je pravzaprav baterijski vrtalnik z manjšo močjo. Oba sta večnamenski orodji, ki ju lahko uporabite za vrtanje, vijačenje in mešanje barv, z dodatki pa lahko iz obeh naredite brusilnik. Baterijski vrtalnik ima akumulator, ki nadomešča električni kabel in predstavlja vir energije.

Izbira glede na napetost akumulatorja

Glavno merilo pri izbiri je napetost, saj ta določa moč vrtanja, ki je odvisna od napetosti akumulatorja (izražena v navoru). Na trgu boste naleteli na baterije z napetostjo med 3,6 V in 36 V. Amperne ure (Ah) pa označujejo trajanje vrtanja z enim polnjenjem. Minimalna vrednost je običajno 1,5 Ah, saj baterije z manjšo zmogljivostjo zdržijo le kratek čas. Pomaga tudi nakup naprave z dvema akumulatorjema, ki omogočata nemoteno nadaljevanje dela, ko se eden izprazni. Natančno določanje trajanja v urah je težavno, saj je odvisno od načina uporabe, materiala in drugih dejavnikov. Na primer, baterija z zmogljivostjo 2 Ah bo zdržala približno 15 minut neprekinjenega vrtanja v les.

Različne vrste akumulatorskih baterij

Baterijski vrtalnik ima najpogosteje tri vrste baterij. Nikelj-kadmijeve baterije so najstarejše, v primerjavi s sodobnejšimi so težje, manj zmogljive, zanje je značilno samodejno praznjenje in potrebujejo več nege, da ohranijo svojo učinkovitost. Vendar so sposobne prenesti veliko število ciklov polnjenja in praznjenja. Baterije z nikljevo kovino in metalhidridom so ponavadi dvakrat bolj zmogljive od baterij z nikljevo kadmijevo sestavo, vendar imajo pogosto nižjo napetost. Njihova prednost pa je daljša življenjska doba. Litij-ionske baterije pa veljajo za najnovejše tehnološke dosežke in na splošno ponujajo največjo zmogljivost pri najnižji teži. Prav tako se ne izpraznijo samodejno in zato ni pomembno, če jih dalj časa ne uporabljamo.

Lokacija baterije in praktičnost vrtanja

Večina akumulatorskih vrtalnikov ima baterijo v zabojčku pod ročajem. Če boste pogosto vrtali na težko dostopnih območjih, poiščite vrtalnik, ki ima baterijo v ročaju, da vas ne bo oviral pri delu. Če želite vrtati v trše materiale, poiščite akumulatorski vrtalnik z dvema hitrostma.Za vijačenje je običajno dovolj vijačna pištola z eno hitrostjo. Modeli z več hitrostmi so običajno nepotrebni za splošno uporabo in se pogosteje uporabljajo pri profesionalnih obrtnikih.

Prilagodljiva hitrost za različne materiale

Višja hitrost je potrebna pri vrtanju v materiale kot so opeka, paneli ali les, saj omogoča čistejše luknje, ne da bi se material luščil. Nižje hitrosti se uporabljajo na primer pri vrtanju v kovino, da se prepreči pregrevanje svedra. Za občasno vijačenje in vrtanje v mehkejše materiale, kjer lahko sprejmete, da bo luknja nekoliko razcefrana, je primerna hitrost približno 600/min.

Company Reviews

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja