kuhalne plošče

Kuhalne plošče za vsako kuhinjo

Kuhinja je sestavljena iz mnogih pomembnih elementov, med katerimi je kuhalna plošča na samem vrhu. Gre za kuhinjski element, za katerega bi lahko rekli, da je med najbolj uporabljenimi v kuhinji. Izbira ustrezne kuhalne plošče je zato izjemno pomembna, saj je med njimi kar nekaj razlik, ki vplivajo na način kuhanja. Pri različnih kuhalnih ploščah je vrsta energije in tehnologija, ki jo uporabljajo za svoje delovanje drugačna, zato kuhanje pri eni kuhalni plošči ne bo enaka kot pri drugi. Dodatno se loči še velikost kuhalnih plošč, način upravljanja in seveda sama vrsta namestitve kuhalnih plošč. Ker to pomeni, da se lahko ena kuhalna plošča od druge precej razlikuje, si v nadaljevanju preberite, glavne lastnosti vsake izmed njih.

Vrste kuhalnih plošč

Kuhalne plošče se ločijo ne več vrst. Delijo se glede na tehnologijo delovanja, poleg tega pa se razlikuje tudi vrsta energije, ki jo posamezna kuhalna plošča uporablja za delovanje. Glede na vrsto  energije gre lahko za električna ali plinska kuhališča. Dodatno pa se razlikuje tehnologija delovanja kuhalnih plošč, zaradi katerih se način in hitrost kuhanja precej razlikuje. Glede na tehnologijo se tako loči:

  • plinska kuhalna plošča,
  • indukcijska kuhalna plošča,
  • steklokeramična kuhalna plošča,
  • klasična električna kuhalna plošča in
  • kombinirana kuhalna plošča.

Plinska kuhalna plošča deluje na plin in pri njej se kuha na odprtem ognju. Ta vrsta kuhalne plošče je najbolj primerna za uporabnike, ki so ljubitelji naravnega kuhanja in pečenja. Veliko profesionalnih kuharjev prisega na to kuhalno ploščo, saj lahko uravnavajo moč plamena. Vendar pa je to lahko tudi slabost, saj zaradi odprtega plamena jedi pogosto skipijo.

Indukcijska kuhalna plošča je oblika električnega kuhališča, ki preko magnetnega polja na posodo inducira električni tok. Jedi v posodi se zato izjemno hitro segrejejo in z indukcijsko ploščo lahko pričakujete res hitro pripravo hrane. Gre za energijsko varčne kuhalne plošče, ki se po uporabi takoj ohladijo. Slabost teh plošče pa je, da morate uporabljati samo posodo, ki je namenjena indukcijskim kuhalnim ploščam.

Električne in steklokeramične kuhalne plošče so si med seboj precej podobne in so cenejša različica indukcijskih kuhalnih plošč. Pri obeh gre za kuhanje s pomočjo elektrike in razliko od električne, je steklokeramična plošča nekoliko bolj energijsko varčna. Pri obeh se lahko nastavi moč gretja in preprosti sta za čiščenje.

Kombinirana kuhalna plošča je primerna za tiste, ki radi kombinirajo način kuhanja in se ne morejo odločiti za eno ali drugo kuhalno ploščo. Načeloma gre za kombinacijo plina in indukcije ali kombinacijo plina in električnega kuhališča.

Velikost kuhalnih plošč

Pri izbiri kuhalnih plošč je treba nekaj pozornosti nameniti tudi velikosti kuhalnih plošč. Največ uporabnikov se odloča za kuhalno ploščo s štirimi kuhališči, kar je tudi osnova in najbolj razširjena oblika kuhalnih plošč. Ker pa so nekatere kuhinje precej majhne ali pa imate potrebo po večji kuhalni plošči, pa so na razpolago tudi druge velikosti kuhalnih plošč.

Pri majhnih kuhinjah se mnogi odločijo za kuhalno ploščo z dvema kuhališčema. Taka kuhalna plošča je enako zmogljiva kot večja, le da je njena dimenzija manjša. Pri uporabnikih, ki potrebujejo več kuhališč, pa pridejo v poštev kuhalne plošče s petimi ali šestimi kuhališči. Tu gre za že precej veliko kuhalno ploščo, ki je primerna za večja gospodinjstva z velikimi kuhinjami.

Vgradne in prenosne kuhalne plošče

Načeloma se uporabniki odločajo za vgradno kuhalno ploščo, ki je ni mogoče premikati. Vgradne kuhalne plošče so najbolj primerne za domače kuhinje in take so tudi najbolj zmogljive. V primeru, da kuhinjske plošče še nimate vgrajene, če iščete dodatno kuhalno ploščo ali pa potrebujete kuhalno ploščo za vikend, je morda dobro razmisliti o prenosni kuhalni plošči.

Tu gre največkrat za kuhalno ploščo z enim ali dvema kuhališčema. Prenosna kuhalna plošča vam lahko močno olajša kuhanje pri pripravi hrane za več ljudi, prav tako pa je odličen dodatek pri kuhinjah počitniških hiš, kjer načeloma zaradi tega ali onega razloga v kuhinji ni vgradne kuhinjske plošče.