fizioterapija na domu

Fizioterapija na domu lahko izboljša zdravstvena stanja

Za različna zdravstvena stanja se uporabljajo drugačne metode zdravljenja. V nekaterih primerih je potrebno po bolezni izvajati še primerno rehabilitacijo, da se stanje postopoma izboljšuje. Kakovostna in ugodna fizioterapija na domu je vse bolj priljubljena oblika rehabilitacije za osebe vseh starosti. Fizioterapija se pogosto izvaja tudi preventivno, saj se nekatera bolezenska stanja z njeno pomočjo upočasnijo ali pa pomaga pri tem, da do težav sploh ne pride oz. se simptomi pokažejo kasneje. Fizioterapija se torej dotika mnogih področij v zdravstvu, zato je morda to najboljša izbira za vas in vaše zdravstveno stanje.

Fizioterapija naslavlja različna področja

Fizioterapija je zdravstvena veda, ki se ukvarja z zdravljenjem bolezni ali poškodb, ter njihovimi posledicami, pri čemer se uporablja različna sredstva. Fizioterapijo izvajajo šolani fizioterapevti, ki znajo preceniti vaše stanje in vam glede na to predpišejo primerno obliko fizioterapije. S primernimi metodami in sredstvi vam pomagajo izboljšati, obnavljati oz. ohranjati gibljivost sklepov in moč mišic. Prav tako pa se s pomočjo fizioterapije pomaga pri rehabilitaciji poškodb, povrnitvi moči in lajšanju bolečin. Namen fizioterapije je, da se z gibanjem, torej izvajanjem ustreznih gibov in ostalimi metodami doseže hitrejša rehabilitacija, kot bi jo dosegli samo s počitkom.

Fizioterapija se lahko izvaja na različnih lokacijah. Fizioterapevti so nujno potrebni v bolnicah, kjer se izvajajo operacije in kjer posledično pacienti dalj časa ležijo in okrevajo. Prav tako je fizioterapija pomemben del oskrbe v domovih za ostarele in rehabilitacijskih centrih, ljudje pa pogosto obiščejo tudi fizioterapevtske ambulante za krajše terapije. Zadnje čase je izjemno priljubljena tudi fizioterapija na domu.

Za koga se priporoča fizioterapija na domu?

Fizioterapija na domu je vsako leto bolj iskana storitev in vse več pacientov se je poslužuje. Zanjo se odločajo tisti, ki zaradi takih ali drugačnih razlogov ne morejo redno obiskovati ambulant, pa naj bo to zaradi obveznosti ali pa omejenega gibanja.

Čeprav se generalno fizioterapija uporablja za rehabilitacijo, se je lahko poslužujejo tudi tisti, ki imajo v bližnji prihodnosti operativni poseg. Fizioterapija na domu bo posamezniku pomagala, da se že predhodno in preventivno privadi na kasnejšo nujno fizioterapijo, ki jo bo potreboval po operaciji.

Po večjih operativnih posegih je večkrat potrebna fizioterapija. Nekateri tudi po obisku rehabilitacijskih centrov potrebujejo dodatno oskrbo ali pa zaradi osebnih razlogov ne želijo obiskati rehabilitacijskega centra. V takih primerih je fizioterapija na domu odlična izbira, prav tako pa se zanjo odločajo tisti, ki so že v domači oskrbi in si želijo dodatne terapije.

Za fizioterapijo na domu se lahko odločijo čisto vsi, ki imajo težave z gibanjem, pa naj bo to zaradi poškodbe, operacije ali pa določenega bolezenskega stanja. Doma lahko namreč izvajate večino terapij, ki so najbolj primerne za vas.

Prednosti fizioterapije na domu

Fizioterapija na domu ima veliko prednosti, ki nekaterim pacientom ogromno pomenijo. Glede na to, da je fizioterapija v glavnem namenjena tistim, ki imajo težave z gibanjem, bo fizioterapija na domu olajšala dodatni stres in trud pacientom, ki težko sami pridejo do fizioterapevta. Težava s prevozom je en izmed glavnih razlogov, zakaj je fizioterapija v zavetju doma precej priljubljena pri starejši populaciji. V tem primeru jim ni treba obremenjevati svojcev, da jih vsakič spremljajo na fizioterapijo, vseeno pa so lahko po želji del vašega zdravljenja. Fizioterapevt pride do vašega doma in s seboj prinese vse, kar potrebuje za uspešno terapijo. Taka oblika fizioterapije je priljubljena tudi pri zelo zaposlenih osebah, ki se nimajo časa voziti do fizioterapevtskih ambulant.

Ker fizioterapija poteka v zavetju vašega doma, se lahko med terapijo bolj sprostite, kot bi se kje drugje. Nekateri namreč močno cenijo udobje svojega doma, ko gre za zdravljenje po hudi bolezni ali poškodbi, pa je to še toliko bolj pomembno. V takih primerih načeloma terapija poteka bolj tekoče, pacient je bolj suveren in hitreje pride do rezultatov. Treba se je seveda zavedati, da bodo glede na zdravstveno stanje pacienta, rezultati vidni v različnih oblikah in z različno stopnjo napredovanja.

Fizioterapija na domu za osebe z različnimi zdravstvenimi stanji

Fizioterapija na domu naslavlja enake probleme, kot jih naslavlja fizioterapija v bolnicah, rehabilitacijskih centrih in podobno. Zagotovo so glavna področja, ki jih fizioterapija doma naslavlja, težave pri gibanju. Če gre za težave pri gibanju, se težje opravlja vsakdanja opravila, ki so potrebna za normalno delovanje človeka.

Ker gre pri fizioterapjij za reševanje poškodb in deformacij, pa tudi za odpravljanje in zmanjševanje bolečin, gre načeloma za določene gibe, ki jih morate večkrat ponavljati. Ti gibi so namenjeni določenim problemom, s katerimi se soočate. Naj gre za povečanje mišične mase, regeneracijo mišic, povečanje gibljivosti ali raztezanje, fizioterapija doma se bo pri vsakem posamezniku razlikovala. Tisti, ki imajo težave z mišicami, bodo morali izvajati drugačne vaje od tisti, ki so si zlomili kost.

Fizioterapija na domu je primerna tudi za osebe z bolezenskimi stanji, kot so revmatična obolenja, multipla skleroza, demenca in druga kronična bolezenska stanja. V teh primerih ne gre za zdravljenje kot tako, ampak za spodbujanje regeneracije telesa in izboljšanje bolezenskega stanja. V nekaterih primerih namreč popolna rehabilitacija ni mogoča, lahko pa fizioterapija pripomore, da se potek bolezenskega stanja upočasni. Pri nekaterih takih osebah je predvsem pomembno, da izboljšajo samozavest in suverenost doma, kjer preživljajo največ časa.