Med

Objavljeno Avtor: gorecwp Oznaka:

Vsi imamo v svojem čaju pozimi radi kakšno žličko medu, da zadovoljimo svoje potrebe po sladkem, saj bi bil brez njega okus pust. Zelo velika izbira dobrega medu je na strani Maln.  med ima veliko dobrih učinkov tre vitaminov in mineralov. Naprimer nekaj vitaminov ki jih ima med so vitamin B in C, za imunski sistem, živčevje, mišice, metabolizem, preprečevanje utrujenosti in so naravni antioksidanti. Minerali, ki jih vsebuje med pa so kalcij, železo, baker, magnezij, cink, fosfor in mangana ki skrbijo za dober imunski sistem, živčevje, preprečuje krče, slabokrvnost, utrujenost in nenehno skrbijo za mineralizacijo kosti. Lahko bi rekli, da je med kar zdravilen, zato ga tudi toliko uporabljamo in starejši ga kar pogosto jejo vsak dan.

med

Če nebi bilo čebelarstva nebi bilo tudi medu. Čebele so zelo nežno bitje katere so zelo pomembne za človeštvo in brez njih nebi mogli nadaljevati, saj ne izdelujejo le med ampak so tukaj še zaradi drugih določenih stvari. Imamo tudi različne vrste medu kot so na primer akacijev med (rumen, manj cvetnega prahu, tekoč, uporaben za vsak dan), kostanjev med (temno rjave barve, več cvetnega prahu, za izboljšanje prebave, dober za sladkorne bolnike ker kristalizira kasneje), gozdni med (za slabokrvnost, motnje dihal in živčnega sistema), hojev med (iz jelke, proti prehladu, slabokrvnosti, gripi, slabem zadahu, dihali), cvetlični med (najpogostejši, nepopolna kristalizacija, za izčrpanost, slabokrvnost, imunski sistem…), lipov med (rahlo pekoč, za prehlad, kašelj, vnetju dihal, prebavni sistem…) in pa še smrekov med (rdeče barve, za slabokrvnost in težave z dihali).

Kar veliko vrst medu imamo kaj ne? To pa vse po zaslugi čebel, zato so tudi tako pomembne in jih moramo paziti da ne izumrejo zaradi vseh izpušnih plinov in gnojil, ki se nabirajo na cvetlicah in drevesih od koder nabirajo cvetni prah. Vse je odvisno od nas in naših dejanj za katera se odločimo.