Zakaj je menjava olja v menjalniku nujna

Menjava olja v menjalniku je nujna po določenih prevoženih kilometrih ali če se ne vozite je menjava olja v menjalniku obvezna po določenem času oziroma vsaj enkrat letno. Menjavo mora opraviti serviser, ki obvlada to delo, da je res strokovno narejeno, zato sledite prejšnji povezavi. Vedno tudi zahtevajte, da vam dajo v menjalnik najboljše olje in ne varčujte na ceni pri tem, ker se ne splača, saj je avto veliko dražji od olja, če se vam pokvari. Menjalnik pa seveda ni prav poceni, če ga je treba zamenjati zato, ker ni bilo dovolj olja v njem ali so se zagozdili opilki med vrteče se dele.

menjava olja v menjalniku

Menjava olja v menjalniku je nujna tudi, če ugotovite, da menjalnik ne dela dobro. To ugotovite tako, da se lahko zatika in ne teče več gladko. Lahko preskakujejo prestave ali pa slišite nenavaden zvok v njem. Če že dolgo niste bili na servisu, je nujno, da se takoj odpravite tja, preden jer kaj narobe. Lahko, da je problem le menjava olja v menjalniku, ki se ni izvedla pravočasno in so v menjalniku železni opilki, ki nastanejo med prestavljanjem. Ali pa gre za resno okvaro menjalnika.

Vsekakor je dobro, da serviser ugotovi, kaj točno je narobe in to popravi čim prej. Menjava olja v menjalniku je še najmanj, kar vas lahko doleti. Če avto peljete neredni servis, bo serviser to tako ali tako gotovo naredil, če zahtevate to ali ne. Nujne stvari mora narediti zaradi vaše varnosti v prometu. Če nebi, bi vas na tehničnem pregledu seveda zavrnili.

Veliko je odvisno od tega, katero olje se uporabi in kako je kakovostno. Pa tudi od tega, kako vi vozite vaš avto oziroma, če vas več vozi en avto. Nekateri znajo dobro voziti, drugi nimajo ne znanja ne občutka za tehnične stvari. Pri prestavljanju je pomembna previdnost ter da ne poženete mrzel avto z vso silo že na začetku.