resasti bradovec

Resasti bradovec – gliva za zdravje živčevja

Objavljeno Avtor: gorecwp Oznaka:

Ali ste vedeli, da na lesu podrtih dreves pridobivamo cenjeno glivo imenovano resasti bradovec. Danes bomo zapisali nekaj besed o tem, zakaj je pomemben resasti bradovec in pri katerih težavah vam lahko pomagajo prehranska dopolnila te glive.

Resasti bradovec (lat. Hericium erinaceus)

Resasti bradovec je užitna gliva, ki je domorodna na območju Severne Amerike, Evrope in Azije. Najdemo jo na lesu podrtih dreves, mlade glive te vrste pa sodijo med kulinarične posebnosti (podobno kot na primer glive širtaki) in so široko uporabljene tudi v tradicionalni medicini Kitajske. Večino mase te glive sestavljajo ogljikovi hidrati, sledijo beljakovine in maščobe. Poleg teh v njih najdemo različne fitokemične spojine, vključno s polisaharidi (najpomembnejši med njimi ß-glukan), pomembne pa so tudi druge spojine kot so: nikotinska kislina, biotin, vitamin D, cink, železo in različni fitosteroli.

 

tinktura
Tinktura resastega bradovca ima številne koristne učinke na telo.

 

Gliva naj bi imela proti-rakave, imuno-modulatorne, hipolipidemične, antioksidativne in nevro-zaščitne lastnosti, ki naj bi bile povezane z visokimi koncentracijami polisaharida ß-glukana. Prav tako poročajo o protibakterijskih lastnosti, prisotnost spojin v glivi naj bi vplivala na nižji krvni pritisk, ugodno vplivala na sladkorno bolezen ter vnetne procese, imela pa naj bi tudi druge terapevtske potenciale.

Najpogosteje prehransko dopolnilo z omenjeno glivo (najlažja je oblika uživanja v obliki tinkture) uporabljajo osebe, ki se soočajo s težavami povezanimi z živčnim sistemom. Sem sodijo zlasti ljudje, ki imajo težave s slabšim spominom, razumevanjem in razmišljanjem, vključno z osebami z Alzheimerjevo boleznijo, demenco, Parkinsonovo boleznijo, multiplo sklerozo, pa tudi osebe z depresijo in anksioznostjo. Pri vseh teh stanjih naj bi bilo uživanje tinkture glive povezano z izboljšanjem (ali vsaj ohranjanjem) mentalnih funkcij osebe ter spominom.

Uporaba tinkture

Prehransko dopolnilo se po priporočilih proizvajalcev jemlje do trikrat dnevno (po 1 kapljico tinkture), ob tem se sočasno zaužije še 2 decilitra poljubne tekočine. Prekoračenje teh omejitev ni priporočljivo, čeprav stranski učinki predoziranja niso znani. Je pa jasno, da omenjene doze zagotavljajo zadostno učinkovitost, zato prekomerna raba nima pomena.