rastlinjaki

Rastlinjaki vam omogočajo, da lahko domačo solato jeste tudi pozimi

Posted on by : gorecwp Tags:

Leto je naokoli, zima se bo kmalu poslovila in začelo se bo toplejše vreme, ko boste na vrsto prišli vsi navdušeni vrtičkarji. Vrt bo treba ponovno preštihati, odstraniti morebiten plevel, narediti gredice, posejati in posaditi najrazličnejšo zelenjavo, potem pa počakati, da vam vse to bogato obrodi. Poleti boste že lahko uživali v domačih bučkah, paradižniku, papriki, čebuli, solati … Če boste lepo skrbeli za vrt boste imeli vsega več kot dovolj in pridelke boste lahko ponudili še sorodnikom, znancem ali prijateljem, ki nimajo take sreče, da bi lahko sami imeli vrt. Ker pa je vreme čedalje bolj spremenljivo, vam pri gojenju zelenjave pomagajo rastlinjaki, v katerih vam bo zrasla solata, ne glede na to, ali sije močno sonce, pada dež ali toča.

Domače dobrote naravnost iz vašega vrta

Verjetno se bo večina tistih, ki imajo doma svoj vrt strinjala, da ni boljšega kot to, da greš zjutraj na vrt in nabereš svežo solato, ki jo boš ponudil zraven kosila ter utrgaš še kakšen zrel paradižnik ali papriko za večerjo. Domača zelenjava ima povsem drugačen okus kot tista v trgovini, zato tisti, ki trdi, da imajo v trgovini zelo dober paradižnik iz Italije ali kot drugod zagotovo še nikoli ni poskusil domačega paradižnika.

Da vam domačega pridelka in vsega truda, ki ste ga vložili v vrtičkanje ne bi pokvarilo močno sonce ali nenaden naliv so vrtni rastlinjaki odlična rešitev. Ti vam omogočajo, da gojite zelenjavo tudi pri zelo visokih ali zelo nizkih temperaturah, kakovost izdelkov pa pri tem ne bo nič slabša. Uživanje domače solate tako niso več le sanje, ampak resničnost, ki si jo enostavno zagotovite tako, da pregledate ponudbo rastlinjakov in še danes naročite svojega.

rastlinjaki
Rastlinjaki so odlična rešitev za to, da vam pridelka ne uniči močno sonce ali silovito neurje.

Kako lahko rastlinjaki kljubujejo različnim vremenskim razmeram?

Odgovor na to vprašanje je zelo preprost. Rastlinjaki so že v osnovi zgrajeni tako, da so zelo močni in stabilni. Sestavljajo jih UV-stabilizirani plastični profili in vezni elementi. Čez samo ogrodje rastlinjakov je dana UV-stabilizirana folija, ki je dodatno privijačena z letvicami in kotniki. Če vam slučajno kakšna žival ali velika toča uniči folijo rastlinjaka, jo lahko hitro in enostavno zamenjate z nadomestno folijo. Če želite imeti zelo kvaliteten rastlinjak, so vam na voljo tudi rastlinjaki z ogrodjem za mrežo proti toči. Vsi ti elementi pomagajo rastlinjaku pri tem, da kljubuje različnim vremenskim razmeram in morebitnim vsiljivcem, ki bi se želeli polastiti vaše solate.

So rastlinjaki primerni za gojenje vseh vrst zelenjave?

Tako je. Rastlinjak ni nobena ovira za to, da vam kakšna vrsta zelenjave ne bi uspela. Ima pa zato številne prednosti, kot na primer to, da ga lahko uporabljate celo leto. Tudi če je zunanja temperatura nekaj stopinj pod ničlo, bo temperatura rastlinjaka še vedno kar visoka in zato primerna za gojenje zelenjave tudi pozimi. V rastlinjakih se lahko lotite tudi bolj zgodnje setve, ko zunanje temperature sicer še niso najbolj ugodne za gojenje zelenjave. Velika dodana vrednost rastlinjakov je tudi to, da lahko iz njih odstranite folijo in ogrodje uporabite kot oporo za fižol, kumare, grah ali ostale plezalke. Tako ne boste vedno rabili iskati kolov ali drugih pokončnih predmetov, ki bi jih lahko zapičili v zemljo za oporo določeni zelenjavi.

rastlinjaki
Tudi če je zunanja temperatura nekaj stopinj pod ničlo, bo v rastlinjaku še vedno dokaj visoka in tako primerna za gojenje zelenjave.

Kakšen rastlinjak naj izberem?

Na to vprašanje ni enoznačnega odgovora, saj ima vsak človek drugačne potrebe. Nekdo bo rastlinjak uporabljal bolj redko, le v sili, ko mu bodo gojenje na prostem onemogočale vremenske razmere, spet drug bo v rastlinjaku prideloval praktično vso zelenjavo in bo morda celo po celem vrtu postavil rastlinjake, pridelovalci zelenjave bodo večino stvari gojili v rastlinjakih, saj si preprosto ne morejo privoščiti, da bi jim neugodno vreme uničilo ves pridelek … Rastlinjaki se tako v prvi vrsti razlikujejo po velikostih in oblikah, seveda pa ima vsak še kakšno svojo dodatno lastnost, ki nekaterim ljudem pride prav, drugim pač ne. Ključna in ne tako nepomembna razlika v različnih tipih rastlinjakov je tudi sistem zračenja. Nekateri imajo sistem zračenja na način vrata-okno, drugi vrata-vrata, tretji imajo bočno zračenje z navijanjem folije … Dobro je tudi, da si omislite strešno okno s samodejnim odpiranjem in zapiranjem – v zgornjem delu rastlinjakov je namreč najbolj vroče, zato je za ustrezno zračenje to okno skorajda nujno potrebno. Ta okna delujejo brez elektrike in se pri približno 18–24 °C sama odprejo, ko je hladno pa se zaprejo. Tako boste brez skrbi tudi ko boste odšli na izlet ali dopust.

Rastlinjaki so torej zelo uporabna stvar, sploh v teh časih, ko so vremenske razmere vse bolj nepredvidljive in spremenljive. Če imate radi svežo, domačo zelenjavo, potem si le omislite svoj rastlinjak, ki vam bo omogočal, da boste gojili svojo zelenjavo vse dni v letu. Z njihovo postavitvijo ne bi smeli imeti večjih težav, če pa vam vseeno ne gre, pa lahko za pomoč vedno zaprosite sosede ali podjetje, pri katerem ste rastlinjak kupili.