refleksna masaža stopal

Refleksna masaža stopal

Različne fizične in psihične težave lahko zdravimo na različne načine. Med telesu prijazne in neinvazivne oblike terapije sodi refleksna masaža stopal, ki nudi podporo procesu zdravljenja in pri tem uporablja sprostitvene točke našega telesa.

Zgodovina refleksologije

Refleksologija je antična praksa, katere izvor in zgodovino slabo poznamo. Prvi začetki segajo v čas Starega Egipta o čemer pričajo piktografi v grobnicah in datirajo kar 2300 let pred naše štetje. Sočasno je nastala tudi sorodna veja terapije v Indiji, kjer so dokazne simbole refleksologije našli ob simbolih Bude.

V Evropo so terapijo prinesli italijanski raziskovalec Marco Polo ter drugi misionarji, ki so v 13.stoletju potovali na Kitajsko. Prvi zapisi o terapiji s pritiski pa v Evropi segajo v čas 16.stoletja.

Nove masažne tehnike pridobivajo na veljavi.

Refleksna masaža kot oblika terapija s pritiski na občutljiva mesta telesa, ki učinkuje na bolečino in spodbuja procese celjenja, pa je odkril dr. Alfons Cornelizs, ki je terapijo tudi opisal v 90-ih letih 19. stoletja. Takrat je terapija dobila svoje ime refleksne masaže. V začetku 20. stoletja pa je prišlo do nadgradnje terapij, ko je dr. William Fitzgerald terapijo uporabil za pripravo na manjše operacije. Znanja so se kasneje še razvijala in fizioterapevtka Eunice Ingham je povezala dele stopal ter druge dele telesa pri zdravljenju različnih bolezenskih stanj, njene ugotovitve pa še danes ostajajo osnova refleksologije, jih pa seveda raziskovalne skupine še nadgrajujejo.

Kdaj je refleksna masaža stopal prava izbira?

Refleksna masaža stopal pomaga pri lajšanju in spodbujanju zdravljenja različnih težav, vključno z glavoboli in migrenami, nespečnostjo, kožo, hrbtenico, živčnostjo, astmo, sladkorno boleznijo, sklepi, zaprtostjo in hemeroidi, sečili, živčnosti, pa tudi težavah z rodili in zanositvijo. Gre za terapijo, ki k zdravljenju pristopa celostno in bazira na ugotovitvah, ki so plod dolgoletnih raziskav ter številnih testirancev. Vsak del stopala je namreč povezan z delovanjem točno določenega dela telesa oziroma organa našega telesa. S pomočjo pritiskov na posamezne dele telesa spodbujamo ravnovesje v telesu ter usklajevanje telesnih sistemov. V primeru, da se soočate s težavami, pa naj bodo te psihičnega ali fizičnega izvora, ne odlašajte in strokovno ekipo, ki refleksno masažo stopal izvaja, povprašajte, ali ste tudi vi primeren kandidat oziroma