plise senčila

Plise senčila zagotavljajo več senčnosti in zasebnosti v domu

Posted on by : gorecwp Tags:

Celotna oprema vašega doma je pomembna, saj je dobro zasnovan prostor dober tudi za boljše počutje v domu, dobra funkcionalnost pa za lažje bivanje. Med pomembne elemente notranje opreme, pa sodijo tudi notranja senčila, kot so plise senčila, notranje žaluzije, notranji roloji ali lamelne zavese. Plise senčila in tudi ostale vrste senčil namreč skrbijo za zagotavljanje večje senčnosti v domu, prav tako pa prinašajo določeno mero zasebnosti, ki vedno dobrodošla. Predvsem je ta funkcija pomembna, kadar ima več ljudi možnost vpogleda v vaš dom skozi okno, saj je lahko to tudi neprijetno. Če se tudi sami soočate s to težavo ali pa si želite zagotoviti več senčnosti v domu, se odpravite na priloženo povezavo kjer boste našli plise senčila in tudi ostale variacije notranjih senčil.

Zakaj se odločiti za plise senčila in ostala notranja senčila?

Notranja senčila opravljajo več pomembnih funkcij, zato so v domovih pogosto nepogrešljiv element notranje opreme. Osnovno funkcijo razriva že poimenovanje, gre torej za zagotavljanje zaščite pred soncem in prinašanjem večje senčnosti v dom. Plise senčila in ostale vrste notranjih senčil pa prinašajo tudi večjo mero zasebnosti, saj ščitijo pred radovednimi pogledi iz zunanjosti. Nekoč so te naloge opravljale običajne zavese iz blaga, ki so neredko precej okorne in zavzamejo veliko prostora. Danes pa namesto njih ljudje veliko raje izberejo plise senčila oziroma plise zavese, notranje žaluzije, notranje roloje ali lamelne zavese, saj so enostavnejše za uporabo in so precej bolj praktične. Poleg tega, pa so modernejša notranja senčila tudi bolj modna in atraktivna, na voljo pa so v več različicah, ki so primerne za različne domove.

Alternative klasičnim zavesam

Modernejša notranja senčila torej predstavljajo nekakšno alternativno klasičnim zavesam, ki so lahko pogosto tudi nepraktične. Plise senčila in ostala modernejša notranja sečila v resnici opravljajo enako funkcijo kot klasične zavese, le da je upravljanje v tem primeru bolj praktično. Klasične zavese včasih zasedejo kar dosti prostora, če so velike, pa jih je tudi težje premikati. Modernejša notranja senčila pa so narejena tako, da zasedejo minimalno količino prostora in so izjemno enostavna za uporabo, saj omogočajo več načinov upravljanja. Poznamo pa več vrst notranjih senčil, ki se med seboj malce razlikujejo in so zato primerna za različne domove. Najpogostejša in najpopularnejša notranja senčila, ki si jih lahko ogledate tudi na priloženi povezavi, so plise senčila, notranje žaluzije, notranji roloji ali lamelne zavese, več o njih pa si preberite v nadaljevanju.

notranji roloji

Klasični notranji roloji

Notranji roloji sodijo med klasična notranja senčila, ki ščitijo pred bleščanjem sonca in poleg tega zagotavljajo še večjo mero zasebnosti. Notranji roloji so sestavljeni iz blaga, ki se navija na vidno os ali pa v omarico, odvisno od izbire sistema. Notranji roloji so lahko prostoviseči, ali pa v različici, ki vključuje žična ali aluminijasta vodila. Pri notranjih rolojih pa lahko izbirate tudi med različnimi načini upravljanja. Konkretneje si lahko izberete upravljanje s perlasto verižico, upravljanje z monokomandno ročico ali pa upravljanje z motorjem. Precej širok izbor pa imate tudi pri izbiri blaga, kjer se lahko odločate med različnimi barvami, vzorci in stopnjami prosojnosti blaga. Slednjih je na priloženi povezavi na voljo v kar 500 vzorcih, zato boste md njimi zagotovo našli najboljšega zase in za svoj dom. Če niste razmišljali o rolojih, pa se lahko odločite tudi za plise senčila.

Plise senčila oziroma plise zavese

Plise senčila so notranja senčila, ki imajo zgubano tkanino, katera se zloži kot harmonika. Celotno senčilo se vgradi na okno in tako zagotavlja zaščito pred neposrednim soncem, pred zunanjimi pogledi, prostor delno zatemni in prinaša nov okrasni element v dom. Plise senčila pa lahko prilagodite po svojem okusu, saj se lahko odločite za različne barve in vzorce blaga senčila. Podobno kot notranji roloji, pa se lahko plise senčila upravljajo na različne načine, kot so z vrvico, s perlasto verižico, ročno na zaključni lameli, s podaljšano ročico ali pa z monokomandno ročico. Plise senčila pa lahko dobite v več izvedbah in jih posledično postavite na različna okna. Tako so plise senčila primerna za klasična okna, strešna okna, stropna okna, za zimske vrtove ter tudi za okna nepravilnih oblik.

Antistatične lamelne zavese

Lamelne zavese so narejene iz vertikalno obešenih tekstilnih trakov, ki so nameščeni na aluminijasto vodilo. To vodilo se lahko montira na strop ali steno, vsebuje pa kvaliteten mehanizem, ki omogoča preprosto odpiranje in zapiranje lamel, posledično pa enostavno reguliranje svetlobe v prostoru. Lamelne zavese se uporabljajo namesto klasičnih zaves, ker nudijo boljše senčenje, prav tako pa so narejene iz antistatičnega materiala, kar pomeni, da se na trakovih zaves ne nabira prah. Lamelne zavese pa dopuščajo tudi pester nabor barv in barvnih kombinacij, ki lahko popestrijo vaš dom. Dobra plat lamelnih zaves je še ta, da jih je mogoče montirati tudi na okna nepravilnih oblik, kamor sodijo predvsem mansardna okna, ki so delno poševna. Upravljanje z lamelnimi zavesami je standardno, torej s perlasto verižico za nastavljanje naklona trakov ter dodatno vrvico za pomikanje trakov levo in desno. Na voljo pa je tudi naprednejše, motorno in daljinsko upravljanje.

notranje žaluzije

Najpopularnejše notranje žaluzije

Najbolj razširjena različica notranjih senčil so notranje žaluzije, ki so že dolga leta v uporabi. Notranje žaluzije so navadno vgrajene na okno in omogočajo funkcijo nastavljanja naklona lamel, prav tako pa se lahko dvigajo in spuščajo. Lamele notranjih žaluzij so izdelane iz aluminija, na voljo pa so v več barvah, ki se ujemajo z različnimi stili domov. Podobno kot ostale vrste notranjih senčil, se tudi notranje žaluzije upravljajo na več načinov. Odločite se lahko za standardno upravljanje, ki vključuje palčico za obračanje naklona lamel ter vrvico za dviganje in spuščanje žaluzij. Možne pa so tudi izvedbe, pri katerih gre za upravljanje s perlasto verižico, s stekleno palčico ali pa upravljanje z monokomandno ročico in motorjem. Dobra plat žaluzij je torej ta, da lahko sami nastavite naklon lamel in s tem prilagodite količino svetlobe, ki si jo želite spustiti v prostor.

Plise senčila in ostala notranja senčila povečujejo udobje doma

Notranja senčila torej v osnovi služijo zaščiti pred neposrednimi sončnimi žarki in zaščiti pred pogledi v dom iz zunanjosti. Obe funkciji sta pomembni, saj večata udobje doma in pripomoreta k boljšemu počutju vseh stanovalcev tega doma. V primerjavi s klasičnimi zavesami pa so modernejša notranja senčila tudi bolj praktična, kar je z vidika uporabe bolj optimalno. Notranji roloji, plise senčila, lamelne zavese in notranje žaluzije namreč omogočajo možnost motornega delovanja in daljinskega upravljanja, kar je zares enostavno za uporabo. Prav tako pa tovrstna notranja senčila dopuščajo tudi precej prilagajanja, kar pomeni, da so primerna za različna, ne le klasična okna. Odločite se lahko tudi za namestitev na strešna okna, česar s klasičnimi zavesami ne morete narediti.

Kako se odločiti za prava plise senčila in ostala notranja senčila?

Včasih je težko izbrati pravo možnost zase, zato je dobro, da pred nakupom premislite, kaj zares potrebujete. Tako se morate odločiti, katera različica notranjih senčil vam najbolje ustreza, saj se vse med seboj malce razlikujejo. Prav tako morate premisliti še o tem, kakšen način upravljanja si želite, saj so na voljo različni načini. Ne smete pa pozabiti še na sam videz senčila, saj bo v prostoru zagotovo opazen element. Razmislite o tem, katera vrsta senčila bi se najbolje ujemala s stilom vašega doma, nato pa premislite še o barvah in vzorcih. Če dobro izberete, je lahko vaše novo notranje senčilo tudi dodaten dekorativni element, ki povzdigne videz celotnega prostora. Ker odločitev ni vedno lahka, pa na priloženi povezavi najdete strokovnjake, ki vam lahko pri tem pomagajo.